Studio Luz Architecture and Urban Design

Bradley & Diegel Salon

Newbury Street, Boston, MA

New hair salon Completion: 2008

Project Overview

A simple yet elegant salon designed for the art of styling. This architecture celebrates subtle ambience and repose while re-focusing one’s attention inward.
Bradley & Diegel Salon Floorplan

Project Team

Hansy Better Barraza
Anthony J. Piermarini
James Henry
Julia Jamrozik

Mechanical Engineer

Ibrahim + Ibrahim

Structural Engineer:

Zerounian Associates

Construction

Up Right Builders

Photography

John Horner

LIGHTING

SKYLIGHT

Lighting is of critical importance in this space. A series of skylights diffuses ambient light while demarcating distinct stations for the stylists.

FURNITURE

CUSTOM WORKTABLE

Each style area is equipped with a custom worktable that serves the customer and stylists equally. This furniture object holds cappuccinos, purses, and handbags as easily as the blow drier, hot iron, and scissors.

LAYOUT

TRANSLUCENT SCULPTURAL LANTERNS, IRIDESCENT WALL TREATMENT

An open layout creates a collaborative, community-feel, which is punctuated by translucent sculptural lanterns over each work area. The wash area becomes a sublime room with subtle iridescent wall treatment and a halo of light.
Bradley & Diegel Salon Reception
Bradley & Diegel Salon - Hair Washing Station
Bradley & Diegel Salon - Hair Washing Station
Bradley & Diegel Salon - View from Rear
Bradley & Diegel Salon - Plan Render
Bradley & Diegel Salon - Rear Station
Bradley & Diegel Salon - Skylights
Bradley & Diegel Salon - Wash Station Overview

About the Hair Salon

At Newbury Street

The architecture of the Bradley & Diegel salon is conceived in terms similar to an artist’s studio. The overall design celebrates the blankness of background, subtle ambience, and repose, where the focus of one’s attention is redirected inward. Designed to celebrate subtle ambience and creativity, the architecture recedes to allow the stylists’ work to emerge as the focal point. The careful incorporation of skylights introduces important natural light while also demarcating distinct workstations. Each style area is equipped with a custom worktable that serves the customer and stylists equally. This furniture object holds cappuccinos, purses, and handbags as easily as the blow drier, hot iron, and scissors.

The layout emphasizes the open styling area, punctuated by translucent sculptural lanterns over each work area. The wash area becomes a sublime room with subtle iridescent wall treatment and a halo of light.

Related Projects