Studio Luz Architecture and Urban Design

Diva Lounge

Davis Square, Somerville, MA

Expansion of restaurant and new urban lounge
Completion: 2006

Project Overview

An expanded restaurant and new bar space. The design ambition for the Diva Lounge was to use a combination of ambient lighting and engaging materials to create and enhance social interactions.

Project Team

Hansy Better Barraza
Anthony J. Piermarini
Michael Beaman
Jason Frantzen
Shane Zhao
Rachel Schauer

Lighting Design

Light This!

Code Consultant

Albert Costa Architects

Structural Engineer

Zerounian Associates

Mechanical Engineer

Ibrahim + Ibrahim

Construction

IDS Construction

Photography

John Horner

ILLUMINATION & COLOR

CUSTOM LIGHTING

Illumination and color introduce a playful spirit to the otherwise uniform commercial space. Low-voltage, amber-colored LED lighting creates a dreamy dusk-or-dawn environment.

AFFORDABLE MATERIALS

SALVAGED BUTTERNUT & PRE-FABRICATED PANELS

Banquettes are carved from salvaged Vermont butternut. Prefabricated polycarbonate skylight bubbles – a solution to customization and affordability – billow out from the walls and ceiling in a cloud-like manner.

CREATIVE SPATIAL DESIGN

SCULPTURAL BATHROOM PODS

Structural pods finished in a textured plaster conceal the ever-present bathroom waiting line while creating surplus space to mingle.
Diva - Lounge Interior
Diva Lounge - Plans
Diva Lounge - Host Stand
Diva Lounge - Worm Wood Detail
Diva Lounge - Log Bar
Diva Lounge - Eye Lens Entry Detail
Diva Lounge - Bottle Rack Detail
Diva Lounge - Table Detail
Diva Lounge - Log Bar from Entry
Diva Lounge - Seating Detail
Diva Lounge - Seating
Diva Lounge - Seating Diagram
Diva Lounge - Bathroom Pods
Diva Lounge - Bathroom View from Log Bar
Diva Lounge - Bathroom Pod Axometrics
Diva Lounge - Goosebump Texture

About the Lounge

In Somerville

For Diva Lounge in Somerville, Studio Luz created a dream-like space that not only sets the mood, but also responds to the traditional lounge experience. Prefabricated polycarbonate skylight bubbles billow out from the walls and ceiling to create a cloud-like atmosphere. In this setting, the earthy bar top – carved from a full log – reads as otherworldly. Banquettes carved from salvaged Vermont butternut serve as textural counterpoints to low-voltage LEDs. Tables feature curious nipples, flirting with their users, while backrests in the seating areas feature rounded cut-outs that allow loungers to rub shoulders. These details create additional opportunities for distraction and interaction among patrons. Bathrooms are conceived as sculptural pods, which respond to the ever-present bathroom line and recognize it as a significant social space in the lounge experience. The finish surface experiments in plaster texturing that resemble “goose bumps” and are pleasing to touch. The overall effect of the space negotiates community and introspection in an architectural experience. The design earned an Interior Architecture Award from Boston Society of Architects, Best Designed Hospitality from DDI Magazine, and the Illumination Design Award from The Illuminating Engineering Society of North America.

Related Projects