Studio Luz Architecture and Urban Design

Fin's Japanese
Sushi & Grill

KENMORE SQUARE, BOSTON, MA

New restaurant
Completion: 2008

Project Overview

The design concept is inspired by the rhythmic passageways created by Japanese Tori gates of the Fushimi Inari Shrine. The construction techniques deployed are similar to that of folk art folding techniques of Origami. Fascinated by the shimmering effects of water and optical illusions, the ceiling beams have an illuminated pattern intended to give the sensation of bending and motion between the beams. Columns were dressed with custom metal joints, working towards an architecture of ‘adjustments’: between the structural categories of beam and column, long or short.

Social encounters and groups determine the table geometry, arrangement, accessibility, and locations. The tables and bar top are designed in such a way that positions the body in relation to one another so that an intimate conversation can emerge.

Project Team

Hansy Better Barraza
Anthony J. Piermarini
Angella Dallago

Lighting Design

Light This!

Mechanical Engineer

Ibraham + Ibraham

Construction

Chan’s Construction

Photography

John Horner

SPACE PLANNING

JAPANESE TORI GATES

The design concept is inspired by the rhythmic passageways created by the Japanese Tori gates of the Fushimi Inari Shrine. These cultural references, the gate-like elements, define the overall space layout as well as support the tables, provide ambient lighting, and modulate circulation.

EXTERIOR FACADE

ORIGAMI FOLK ART, WATER SHIMMERING EFFECTS

The construction techniques deployed are similar to that of folk art folding techniques of Origami. Metal is folded into forms that recall the gates and serve as functional elements. Fascinated by the shimmering effects of water and optical illusions, the ceiling beams have an illuminated pattern intended to give the sensation of bending and motion between the beams.

SOCIAL DYNAMICS

VARIOUS TABLE TYPES, INTIMATE CONVERSATIONS

Social encounters and groups determine the table geometry, arrangement, accessibility and locations. There are four types of tables along the window that correspond to social groups of two, three, and four. The tables and bar top are designed in such a way that positions the body in relation to one another so that an intimate conversation can emerge.
Fin's Dining Area
Fin's Plan
Fin's Folded Frame and Column Detail
Fin's View at Bar
Fin's Folded Frame and Column Gate Drawing
Fin's Folded Frame and Column Detail
Fin's View from Entry
Fin's Frame Lighting Render
Fin's Lighting Pattern
Fin's Seating Diagram
Fin's View in Dining Room
Fin's Metal Joint Fold Diagram
Fin's Fold & Light Detail

ABOUT FIN’S JAPANESE
SUSHI & GRILL

AT KENMORE SQUARE

The design concept is inspired by the rhythmic passageways created by the Japanese Tori gates of the Fushimi Inari Shrine, ceremonial structures used to define thresholds to sacred spaces. Tori gates are donations from local merchants. These cultural references, the gate-like elements, define the overall space layout, as well as support the tables, provide ambient lighting, and modulate circulation.

The construction techniques deployed are similar to that of folk art folding techniques of Origami, also referred as the “paper of the spirits” to fabricate the gate structures. Fascinated by the shimmering effects of water and optical illusions, the ceiling beams have an illuminated pattern intended to give the sensation of bending and motion between the beams. The combination of optical illusions and offset placement of columns serve as a foil to the overall tunnel effect created by the proportions of the interior. Thus, the space allows for intimate encounters at window seats, or at the bar amongst the forest of columns, and collective experiences in the main dining hall.

Social encounters and groups determine the table geometry, arrangement, accessibility and locations. There are four types of tables along the window that correspond to social groups of two, three and four. The tables and bar top are designed in such a way that positions the body in relation to one another so that an intimate conversation can emerge. The existing columns were limiting. With a tailored approach, columns were dressed with custom metal joints, working towards an architecture of ‘adjustments’, between the structural categories of beam and column, long or short.

Related Projects